SLS, SLES en Parabenen

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 18:52

Wat betekent SLS, SLES en parabenen?

Ik krijg regelmatig de vraag, wat betekent nou eigenlijk sls en parabenen vrij?' Nou, dan word het eens tijd dat ik begin aan een blog. In deze blog ga ik jullie vertellen waarom het nou zo belangrijk is om shampoo en zeep te gebruiken die geen troep bevat.

 

Om te beginnen. Al onze zepen en shampoobar's zijn vrij van SLS, SLES en parabenen. Ze zijn gemaakt van natuurlijke producten. Onze olijfzepen zijn gemaakt van de allerbeste olijfoliën ter wereld. 

 

Wat is SLS?

Letterlijk: Sodium Lauryl Sulfate. Een detergent is een stof die ontvet, en die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen. Het gevolg hiervan is dat de vloeistof makkelijk gaat schuimen. Ideaal dus voor producten die een schuimende werking moeten hebben. Bijvoorbeeld shampoo, douchegel en tandpasta’s.

Onze shampoo's en zeep hebben dit ingredient niet, ze zijn vervangen door een andere ingredient op natuurlijke basis. Daarom kan het zijn dat het minder schuimt, of zelfs helemaal niet schuimt. Maar dat is niet erg. Want zodner schuim word je huid en haar nog steeds gereinigd.

Het probleem met SLS is dat het een stof is die heel krachtig is. Het verwijderd niet alleen het vuil, maar . het tast ook de opperhuid aan. Het droogt de huid uit en het beschadigd en daardoor kun je last krijgen van huidschilfers.

 

Wat is SLES?

Letterlijk: Sodium Laureth Sulfate.

Sodium Laureth Sulphate is net als SLS ook een detergent. Het zorgt ook voor een schuimend effect, maar het is een stuk milder dan SLS. Je kunt dan ook prima een shampoo gebruiken met dit ingrediënt wanneer je geen gevoelige huid hebt.  Voelt je huid strak en trekkerig na het wassen van je haar, dan is het waarschijnlijk beter om een shampoo te zoeken zonder deze ingrediënten. 

 

Wat zijn parabenen?

Heel veel huidverzorgingsproducten die je kunt kopen, bevatten parabenen. Parabenen zijn een chemische samenstelling van para-hydroxybenzoëzuur en worden al meer dan 80 jaar gebruikt als conserveermiddel. Het vergroot de houdbaarheidsdatum van al deze producten, onderandere; Shampoo, douchegel, deodorant.

Parabenen zijn officieel goedgekeurd. Er is weinig onderzoek gedaan of het nou schadelijk is of niet. De keuze is aan jou. Als je last hebt van schilfers, droge huid, of een gevoelige huid. Dan zou ik zeker er voor kiezen om toch te kijken voor producten zonder parabenen.

 

Oke, dat was een hele boel informatie.

 

Even wat vragen die mensen regelmatig aan me stellen als ze net beginnen met troepvrije shampoo en zeep.

 

1. 'Mijn huid trekt en voelt wat stroef aan, hoe komt dit?

Waarschijnlijk is de zeep bezig om alle verkeerde stofjes (die in vloeibare, goedkope douchegel zit) uit je huid te verwijderen. Dit is heel normaal. het is even een kwestie van wennen. Als je huid eenmaal gewend is geraakt aan het stuk zeep zonder SLS, voel je dit niet eens meer. Je huid zal ook niet meer droog aanvoelen. 

 

2. 'Ik vind het toch vervelend dat de shampoo niet schuimt en het is echt snel vet'

Dat de shampoobar minder schuimt, is inderdaad een feit. Dit zal in het begin echt wennen zijn. Je haar is bezig om alles te verwijderen. Bij de een duurt het een paar weken en bij de andere een paar maanden. Even doorzetten dus. Maar ik kan je verzekeren, als je eenmaal begint, je wilt niet meer terug. Je hoeft maar 1x per week je haar te wassen. Hoe fijn is dat. Zoveel beter voor je haar!

 

En vergeet niet: Het is zoveel beter voor het milieu. Alle beetjes helpen toch?

 

Liefs,

Marjolein !

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.